Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνω Βρετανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Άνω Βρετανίας το 260 μ.Χ.
Μεγάλες πόλεις της Άνω Βρετανίας τον 2ο αι.
Άνω Βρετανία εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Άνω (Ορεινή) Βρετανία, λατιν.: Britannia Superior, ήταν μία επαρχία στα Νότια της Ρωμαϊκής Βρετανίας, που δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Σεπτίμιου Σεβήρου και του Κλαύδιου Αλβίνου. Παρόλο που ο Ηρωδιανός πιστώνει στον Σεβήρο τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Βρετανίας στη βόρεια επικράτεια της Κάτω Βρετανίας και στη νότια επικράτεια της Άνω Βρετανίας,[1] η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό ότι ο Καρακάλλας ήταν το άτομο, που έκανε τη διάσπαση κάποια στιγμή στις αρχές του 3ου αι.[2] Η προηγούμενη βρετανική πρωτεύουσα Λονδίνιον (Londinium) παρέμεινε το κέντρο της Άνω Βρετανίας, ενώ το Eβόρακον (Eboracum, η σύγχρονη Υόρκη) ήταν η πρωτεύουσα της Κάτω Βρετανίας. Τα επιγραφικά στοιχεία δείχνουν ότι η Άνω (Ορεινή) Βρετανία περιελάμβανε περίπου τη σημερινή Ουαλία, τη νότια Αγγλία και την Ανατολική Αγγλία.[3] Ωστόσο, τα επίσημα όρια μεταξύ Άνω και Κάτω (Πεδινής) Βρετανίας είναι ακόμα ασαφή.

Αν και το Λονδίνιον πέρασε μία περίοδο παρακμής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η επαρχία στο σύνολό της συνέχισε να αναπτύσσεται. Οι επαύλεις (villae) επεκτάθηκαν και δημιουργήθηκε ένα νέο τείχος γύρω από την πρωτεύουσα.[4]

Οι κυβερνήτες της Άνω Βρετανίας είναι δύσκολο να εντοπιστούν, και είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί ακριβώς, πότε η επαρχία διακρίθηκε από τη δίδυμη Κάτω Βρετανία. Επίσης, λίγες πληροφορίες για το σύστημα διακυβέρνησής τους ή τους λαούς τους υπάρχουν σήμερα. Ωστόσο, ορισμένες αρχαιολογικές έρευνες στην Άνω Βρετανία οδηγούν τους ιστορικούς να πιστεύουν, ότι οι ρωμαιο-βρετανικές σχέσεις ίσως πρέπει να επανεξεταστούν με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση.[5]

Λόγω της αστάθειας εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των μεταρρυθμίσεων του Διοκλητιανού και του Καραυσίου, που σφετερίστηκε την πλήρη επαρχιακή εξουσία στα τέλη του 3ου αι., η επαρχία αναδιαρθρώθηκε από τον Κωνστάντιο Β΄ στις αρχές του 4ου αι.

Επανοικοδόμηση και εμφύλιος πόλεμος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάσπαση της Ρωμαϊκής Βρετανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Μια πλάκα αφιερωμένη στις οχυρωμένες άμυνες στο Calleva Atrebatum, μια πόλη στην Άνω Βρετανία.
Ένα παράδειγμα ενός οχυρωμένου ρωμαϊκού τείχους που κτίστηκε στο Calleva Atrebatum, που βρίσκεται κοντά στο σύγχρονο Σίλσεστερ.
Μια πλακέτα αφιερωμένη στον οικισμό της Άνω Βρετανίας Calleva Atrebatum.

Η διάλυση της Britannia Superior

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Μία πλάκα αφιερωμένη στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο στον οικισμό Calleva Atrebatum της Άνω Βρετανίας.

Η σφραγίδα της Άνω Βρετανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ένα σχέδιο που αντιγράφει μία επίσημη μολύβδινη ρωμαϊκή σφραγίδα της Άνω Βρετανίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Herodian (1969). History of the Empire. doi:10.4159/DLCL.herodian-history_empire.1969. 
  2. Graham, A. J. (November 1966). «The Division of Britain». Journal of Roman Studies 56 (1–2): 92–107. doi:10.2307/300136. 
  3. Esmonde-Clearly, A.S. (1996). «Map 8, Britannia Superior» (PDF). Barrington Atlas of the Greek and Roman World: Princeton University. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 13 Απριλίου 2021. 
  4. Merrifield, Ralph. 1983. London : City of the Romans. London: Batsford. Pg. 154. https://archive.org/details/londoncityofroma00ralp/mode/2up
  5. Pitts, Martin (December 2008). «Globalizing the local in Roman Britain: An anthropological approach to social change». Journal of Anthropological Archaeology 27 (4): 493–506. doi:10.1016/j.jaa.2008.08.003. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]